Wat moet je doen bij waterschade? Lees hier de tips

Een kapotte of gesprongen leiding? Het komt dagelijks in veel huishoudens voor. Ben je goed voorbereid als een dergelijk probleem zich bij je thuis voordoet? Weet jij welke stappen je dient te ondernemen? In de meeste gevallen is het nodig om de deskundige hulp van een vakman in te roepen. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf al kunt doen. We hebben hier een stappenplan opgesteld dat je kunt volgen wanneer u onverhoopt last krijgt van waterschade in huis.

Draai de hoofdkraan dicht

Waterschade kan verschillende oorzaken hebben als een gesprongen leiding (bijvoorbeeld bij vorst), rioolwater dat na veel regen binnenstroomt, een lekkend dak of een defecte afvoer. Waterschade kan ook ontstaan door een verborgen lekkage die geleidelijk voor overlast zorgt als schimmel en houtrot. Wanneer je nietsvermoedend thuiskomt en dan geconfronteerd wordt met waterschade is het eerste wat je moet doen de hoofdkraan dichtdraaien. De hoofdkraan zit op de plek waar de waterleiding jouw huis binnenkomt: vaak in de meterkast of in de kelder. Pas op met water en elektriciteit: een levensgevaarlijke combinatie! Schakel elektrische apparaten die getroffen zijn af van het stroomnet!

Leg de schade vast

Waterschade in huis is meestal werk voor de verzekering. Je moet wel kunnen bewijzen dat je waterschade hebt gehad. Het is daarom belangrijk dat je de schade vastlegt door er foto’s of zelfs videobeelden van te maken. Vervolgens breng je afhankelijk van de ernst van de waterschade jouw inboedel in veiligheid, zoals meubels en elektronische apparatuur. Maak van alles waar je schade aan hebt foto’s. Later kan de vakman die je inschakelt om de schade te verhelpen en de bron van de waterlast aan te pakken je ook nog helpen met de nodige documentatie die belangrijk is voor de verzekering.

Lekkage professionals inschakelen

De oorsprong van de lekkage is niet altijd meteen duidelijk. Het is daarom een aanrader om bij waterschade altijd een echte loodgieter in te schakelen. Er bestaan tegenwoordig allerlei geavanceerde technieken om snel en zonder hakken en breken de bron van een waterlekkage op te sporen, zoals het gebruik van warmtecamera’s voor het zichtbaar maken van thermische veranderingen in oppervlakten waardoor lekkages in vloerverwarmingen en waterleidingen ontdekt kunnen worden. Lekdetectie kan ook door gas in de leidingen te brengen. Het gas ontsnapt vervolgens via de lekkage en wordt met een gasdetector gedetecteerd. Een andere manier is akoestische lekdetectie waarbij speciale microfoons worden ingezet.

Previous Post Previous Post

Wij hebben alleen ervaren en gediplomeerde vakmensen in dienst. Onze bedrijfsauto’s zijn voorzien van alle benodigde materialen en gereedschappen. Dit stelt ons in staat om jou op een professionele manier van dienst te zijn om de problemen snel te verhelpen.

Kwaliteit staat bij ons voorop. Wanneer je een professionele loodgieter zoekt ben je bij ons aan het juiste adres. Kleine of grote reparaties of een verstopte riolering, wij helpen je deskundig en klantgericht op weg.

wij zijn 24/7 bereikbaar

Volg ons ook op het sociale media

Bel Ons Direct