Waterleiding Lekkage Opsporen? Doe Het Zelf Tips

Wil je er achter komen of je een waterlek hebt in je huis of gebouw? Met deze eenvoudige tests krijg je vaak uitsluitsel. Contacteer zeker een loodgietersbedrijf indien je na deze zelftests denkt last te hebben van waterlekkage. Hij zal je verder helpen en het waterlek opsporen.

Soms is het heel erg duidelijk dat je een waterlekkage hebt. Meestal betekent dit dat het lek er al een tijdje is en zich uitgebreid heeft. Duidelijke tekens van een waterlek gaan helaas vaak gepaard met veel schade. Daarom is het belangrijk het lek zo vlug mogelijk op te sporen. Bij een uitgebreid waterlek vind je letterlijk tekens aan de wand. Heb je overduidelijke vochtplekken aan de muur of loopt er water langs het plafond? Dan is een waterlek soms de oorzaak. Vaak kunnen vochtplekken echter ook andere oorzaken hebben, zoals opstijgend vocht of een tekort aan ventilatie. Acute grote vochtplekken zullen vaker een symptoom zijn van een waterlek. Bij de andere mogelijke oorzaken verloopt het proces meestal trager.

Neem dus de tijd om even rond te gaan in jouw huis om de ruimte te bekijken. Schuif desnoods even een kast langs de kant om de muur en het plafond overal goed te kunnen zien. Ook een onverwacht stijgende waterfactuur kan een duidelijk teken zijn.

Een droge nacht

Kies een nacht uit waarop je geen water verbruikt. Schakel alle machines die eventueel water kunnen verbruiken, zoals de wasmachine of vaatwas, uit. Noteer voor je gaat slapen de stand van jouw watermeter. Vergeet niet iedereen in huis in te lichten over de droge nacht en wees goed voorbereid. Spoel bijvoorbeeld ‘s nachts geen toiletten meer door.

Ga als eerste taak in de ochtend, voor er weer water gebruikt wordt, de stand van de watermeter na. Is er toch water verbruikt deze nacht, dan heb waarschijnlijk te maken met een waterlek. Je kan deze test combineren met de derde test, of je kan het resultaat van deze test afwachten voor je aan de derde test begint.

Lekkende kraan

Indien de tweede test aangaf dat er waterverbruik was zonder jouw medeweten, dan plaatst je de volgende nacht een plastieken beker onder elke kraan in jouw huis. ‘s Ochtends merk je dan of er al dan niet water in een beker te vinden is. Wil je weten hoeveel de kraan gelekt heeft? Plaats er dan een maatbeker onder en deel de hoeveelheid water dat gelekt is door het aantal uren dat de beker er stond. Laat een lekkende kraan zo vlug mogelijk herstellen!

Geen lekkende kraan?

Is er wel onverwacht waterverbruik, maar geen lekkende kraan? Dan bevind er zich misschien elders een waterlek in huis. Contacteer dus zeker een loodgieter om de lekkage te lokaliseren. Hij zal je verdere informatie verschaffen over het eventuele lek.

Newer Post Newer Post

Wij hebben alleen ervaren en gediplomeerde vakmensen in dienst. Onze bedrijfsauto’s zijn voorzien van alle benodigde materialen en gereedschappen. Dit stelt ons in staat om jou op een professionele manier van dienst te zijn om de problemen snel te verhelpen.

Kwaliteit staat bij ons voorop. Wanneer je een professionele loodgieter zoekt ben je bij ons aan het juiste adres. Kleine of grote reparaties of een verstopte riolering, wij helpen je deskundig en klantgericht op weg.

wij zijn 24/7 bereikbaar

Volg ons ook op het sociale media

Bel Ons Direct